Virtuaalitalli Namer
etusivu esittely asukkaat toiminta muuta

Tallin esittely

TALLIRAKENNUKSET
Tallirakennuksien peruskorjaus aloitettiin vuonna 2011, ja ne valmistuivat keväällä 2012. Samalla vanhan tallin yhteyteen rakennettiin ravipuoli. Suurimman osan vuodesta tallia ei kuitenkaan käytetä, sillä hevoset ovat yötä päivää ulkona. Vain huonolla säällä, sairastapauksissa ja varsomisen lähestyessä voi hevonen viettää öitäkin tallissa.

Tammakarsinat on rakennettu varsomista ajatellen, eli ne ovat kyllin isoja varsomiseen ja erillisiä varsomiskarsinoita ei tarvita. Orikarsinat ovat tästä hieman pienempiä. Kaikissa karsinoissa on liukuovet, joissa on avattavat kalterit. Karsinoiden välissä tammoilla on kalterit, oreilla umpiseinät. Kuivikkeena käytämme normaalisti kutteripurua, varsomisen lähestyessä alamme siirtymään olkeen. Suomalaista turvettakin on mahdollista saada, mutta se on erittäin kallista. Jokaisessa karsinassa on automaattinen juomakuppi.

Tallin käytävät ovat 2,5m leveitä, edesauttaen näin talliturvallisuutta. Tasaisin väliajoin käytävien seiniin on pultattu ketjuja, joista hevosen saa molemmilta puolilta kiinni. Käytävien päädyissä olevat liukuovet pidämme yleensä auki ilmanvaihdon vuoksi. Sekä ravi- että ratsupuolelta löytyvät erilliset pesukarsinat. Veden lämmitys sujuu tallin katolla olevien lämminvesivaraajien avulla. Aurinko lämmittää vettä pitkin päivää, eli kuumaa vettä on saatavilla keväästä syksyyn. Ainoastaan talvella pilvisellä säällä saattaa tarvita lämmittää vesi sähkön avulla, mutta nämä päivät voi laskea kahden käden sormilla. Ravipuolen päädyssä on myös valjastuskatos, jossa tilaa on kahden hevosen valjastukseen samanaikaisesti.

Varsinaisen tallirakennuksen lisäksi myös vanha pihatto korjattiin käyttökelpoiseksi. Se on tarkoitettu lähinnä varsoille, mutta mikä ettei eläkeläistammatkin voisi siellä asustella. Vaikka varsat viettävätkin paljon aikaa keskenään, tullaan niitä silti käsittelemään päivittäin. Orivarsat siirtyvät pihatosta pois vuotiaina, jotta vahinkovarsoilta vältyttäisiin. Ne saavat kuitenkin jatkaa yhteiseloaan tallin isoissa tarhoissa. Tammat siirretään ihmisten pariin kaksivuotiaina.

TARHAT JA LAITUMET
Siittolan alueelta löytyy useita isoja sekä vähän pienempiäkin tarhoja. Tammat pyritään tarhaamaan kaikki samaan tarhaan ja oritkin mielellään pareittain. Hankalat tapaukset toki tarhataan yksin onnettomuuksien välttämiseksi. Oritarhat sijaitsevatkin kaukana tammoista, jotta kinaa ei pääsisi syntymään.

Koska puita ei aavikolla pahemmin kasva, on tarhoissa aina katos paahtavaa aurinkoa vastaan. Jokaisesta tarhasta löytyy isot vesiastiat, jotka tarkastetaan monta kertaa päivässä. Vettä pyritään säästämään mahdollisimman paljon, eli astioista ei vanhaa vettä kaadeta pois lisätessä uutta. Astiat pestään aina, kun ne ovat lähes tyhjiä, kuitenkin mielellään kerran viikossa. Lisättäessä uutta vettä sen tulisi olla mahdollisimman kylmää. Tarhat siivotaan isoimmista kikkareista päivittäin, inspiraation iskiessä siivotaan sitten vähän tarkemmin.

Tallimme sijainti aiheuttaa sen, että laitumia emme voi tallin alueella järjestää. Ruohon kasvattamiseen kuluisi niin tuhottomasti vettä, ettei kenelläkään olisi varaa sitä maksaa. Hevoset viedäänkin pohjois-Israeliin laiduntamaan. Itse laidunkausi on näin suomalaisittain ajateltuna erittäin aikainen; tammat viedään laitumelle maalis-, orit huhtikuussa.

TALLIYMPÄRISTÖ
Tallin alueelta löytyy vuonna 2011 valmistunut ravirata. Se sopii kilpailukäyttöön niin ravi- kuin laukkakilpailuihinkin ja on täysin katettu. Radan keskelle jäävälle alueelle on rakennettu kaksi 30x60m kokoista kenttää, joista toinen on varustettu estekalustolla ja toinen kouluaidoilla. Luonnollisesti nämäkin ovat katetut. Tämä projekti vaati niin paljon rahaa, että huviksemme kokeilimme saisimmeko Israelin valtion tukea. Pitkän paperisodan jälkeen tuki myönnettiin, ehtona tosin oli jonkinmuotoisen majoitus- ja turistitoiminnan aloittaminen. Päätimme siis kunnostaa alueella olevat tzimerit (pienet, yksilölliset mökit) ja tarjota niissä majoitusta kilpailussa käyville ihmisille. Ongelmaan löytyi siis helppo ratkaisu.

Aivan tallirakennuksia vastapäätä sijaitsee omistajien, eli allekirjoittaneen, koti. Tokihan siellä myös miehenpuolikas asustaa. Koska tallissa ei ole WC:tä eikä taukotupaa, toimii päärakennus tallityöntekijöiden taukotupana. Yhtä isoa perhettä kuitenkin olemme. Tarvittaessa tallin henkilökunnalle järjestyy myös majoitus päärakennuksesta, eikä tarvitse tzimeriin majoittautua. Vaikka jos totta puhutaan, tzimerissä voisi elämä olla enemmän luksusta.

MAASTOT
Maastot ovat aavikolla melko yksitoikkoisia, kasvistoa ei juurikaan ole. Vain hiekkaisia rinteitä ja mäkiä silmänkantamattomiin, välillä saattaa tosin bongata turisteille tarkoitettuja tzimereitä ja jopa alkuperäisiä beduiinikyliä. Pääosin maastossa tulisi kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin, mutta kun maastot alkavat tulla tutuiksi, voi reiteiltäkin poiketa. Päivämatkan päässä tilalta löytyy myös useita luonnonkeitaita. Yleensä pohja keitailla on erittäin äkkisyvä tai liukas, eli hevosten uittoon näistä keitaista ei ole. Ihmisten uimisessa ei sen sijaan ongelmia ole, ja hevosenkin voi viilentää heittämällä vettä sen päälle.


Tallin historia
Päiväjärjestys
Tallihenkilökunta


Ulkoasu, tekstit & kuvat © Tiia. Ulkoasun koodaus © Toya.
virtuaalitalli || SIM game stable