Virtuaalitalli Namer
etusivu esittely asukkaat toiminta muuta

WONDERFUL REACTION


nimi: Wonderful Reaction "Rhea" rek.nro: VH14-065-0006
rotu: paint kasvattaja: Gloria Kenneth, AUS
sukupuoli: tamma omistaja: Tiia (VRL-00135) || Namer
syntynyt: 5.5.2009 (9v) ex-omistaja: Kesärannan Hevostila
väri: rtkrj frame overo; ee/Aa/nO
säkä: 154cm painotus: western; all-rounder


HISTORIAA
Rhea on rescuetoimintamme alku. Näin Keskustassa ilmoituksen myytävistä hevosista, joilla oli viimeinen mahdollisuus löytää uusi koti, ja mietin pitkään uskallanko ottaa tämän ensimmäisen askeleen ja aloittaa rescuetoiminnan. Lopulta kuitenkin rohkaistuin ja näin Rhea päätyi meille Kymenlaaksolaiselta tallilta.

Edellisessä kodissaan Rhean kanssa kilpailtiin esteratsastuksessa jopa 110cm:n luokissa. Vaikka tamma näissä sijoittuikin, ei se koskaan ollut luokkansa voittaja. Tehtyäni hieman sukututkimusta tamman suvusta, totesin sillä olevan melko western-painotteinen suku. Kunhan Rhea kerkeää ensin kotiutumaan, suunnittelin aloittavani western-koulutuksen tamman kanssa. Aika näyttää, osuiko intuitioni oikeaan.


LUONNE
Rhea on yleisluonteeltaan arka ja varovainen. Tammaan tutustuessa kannattaa käyttää aikaa, sillä se on selkeästi erittäin hidas lämpenemään kaikelle uudelle. Oppiessaan luottamaan ihmiseen siitä kuitenkin kuoriutuu mitä lempein ja miellyttämishaluisin hevonen. Muiden hevosten kanssa Rhea tuppaa olemaan se pahnanpohjimmaisin, mutta se tuntuu olevan paikkaansa järin tyytyväinen eikä yleensä osoita mitään tappelun merkkejä muita hevosia kohtaan.

Hoitaessa Rhean kanssa tulee toimia rauhallisesti, vaikka tamma hoitajansa olisikin oppinut tuntemaan. Tamma tykkää rutiineista, ja sillä saattaa pasmat mennä totaalisen sekaisin, jos jokin poikkeaa hänen totutusta rytmistään. Ei kuitenkaan ole missään nimessä vaarallinen, mutta saattaa alkaa säpsähtelemään ennestään tuttuja asioita. Rhea antaa suitsia ja satuloida nätisti, kunhan muistaa varoa turhan äkkinäisiä liikkeitä. Valjastus oli tammalle aluksi erittäin jännää, mutta on pikkuhiljaa rauhoittunut ja ottaa valjastuksenkin nykyään lunkisti.

Ratsastettaessa Rhea on erittäin herkkä, ja näyttääkin ulkopuolisille toimivan ajatuksen voimalla. Tamma reagoi painoapuihin välillä vähän turhankin herkästi, mutta siitä syystä siitä onkin kuoriutumassa mitä mainion lännenratsu. Tammalla on helposti istuttavat ja lennokkaat askellajit, joten sen kanssa on erittäin mukavaa tehdä pitkiäkin maastolenkkejä. Jos vain jaksaa olla välittämättä tamman säpsähtelyistä sen pelätessä ylittää vesilammikkoa. Tai sen nähdessä vuorikauriin kaukaisuudessa. Saatika sitten jos vastaan tulee vaeltaja kirkkaan repun kanssa! Ajettaessa Rhealle on jäänyt avut hieman epäselväksi ja yleensä tammasta löytyy vain vaihteet erittäin hiljaa tai erittäin lujaa. Onneksi pientä edistystä tässäkin suhteessa tapahtuu ja ehkä joku päivä tammaa voisi ajatella liikuttavan myös kärryiltä.

Kilpailupaikalla Rhean perusluonne nousee esiin. Sillä pitää olla täydellinen luotto ratsastajaansa, jos tammasta meinaa mitään saada irti. Kaikkeen uuteen pitää tutustua erittäin varovaisesti, mutta onneksi Rhea osaa myös luottaa ihmiseen ja täten kaivaa rohkeutensa aina jostain kolosta. Itse kilpailusuoritus riippuu paljon paikasta ja ratsastajasta. Jos ei anna tamman paniikin levitä itseensä ja pystyy rauhoittamaan hevosta, pysyy sen hermot joten kuten kasassa. Kengittäjä ja eläinlääkäri ovat Rhealle lähinnä pakollinen paha, varsinkin kun pyrimme pitäytymään aina samoissa henkilöissä jotka tuntevat tamman. Heillä meneekin yleensä hermo omistajaan kun muistuttelee joka kerta rauhallisista liikkeistä..


Ratigan
paint
mkrj
Gordon Bombay
paint
rnvkkkrj
Bondy Boy
paint
mkrj
Amitest
quarter
vkk
D'Emily
paint
rtkrj
Ramatzotte
paint
mkrj
Social Chameleon
paint
mkrj
Sara Assentino
paint
rnkrj
Message Anxiety
paint
prtkrj
Billy's Bon Son
paint
rtkrj
Dimant Ametist
quarter
prt
Jacky's Jill
quarter
rn
Ghost Hacker
quarter
rn
Queenied
quarter
prn


SUKUSELVITYS
Rhean isä Ratigan on Suomessa syntynyt, upean värinen tobiano ori. Tavallaan hassua, että Rhea omaa suomalaista sukua, vaikka tamma on syntynyt Australiassa ja päätyy kuitenkin lopulta suomalaisen käsiin Israeliin. Orilla on kilpailtu Suomessa helpoissa western-luokissa, joissa se on menestynytkin ihan nätisti. Ratiganilla on Rhean lisäksi kolmisenkymmentä jälkeläistä. Isänisä Gordon Bombay on, jos mahdollista, vieläkin upeamman värinen ruunivoikonkirjava ori. Tämä Ruotsissa syntynyt komistus tuotiin vuotiaana Suomeen, jossa se toimitti lähinnä yleisratsun virkaa. Orilta on tähän mennessä jäänyt poikansa tavoin kolmisenkymmentä jälkeläistä. Isänisänisä Bondy Boy on pienikokoinen tovero ori. Se on palkittu AB-jälkeläispalkinnolla sen periyttäessään aivan upeita lännenratsun taitojaan. Tällä Yhdysvalloissa syntyneellä, myöhemmin Ruotsiin viedyllä orilla on lähes yhdeksänkymmentä jälkeläistä. Isänisänemä Amitest oli kaunis ja erittäin hyväkäytöksinen voikko tamma. Tämä hevonen sai tehdä juuri sitä mitä lännenratsun kuuluukin tehdä, se nimittäin eli elämänsä Yhdysvaltojen preerialla karjaratsuna. Amitest jätti kymmenen varsaa, joista kaikki tammat jäivät samalle karjatilalle jatkamaan emänsä jalanjäljissä. Isänemä D'Emily oli Saksassa syntynyt, mutta nelivuotiaana Suomeen tuotu vähän omalaatuisempi neitokainen. Tämä tamma syntyi pilke silmäkulmassaan, eikä omistajalla ollut koskaan tylsää päivää tamman keksiessä kolttosiaan. Jouduttiin lopettamaan vain yhdeksänvuotiaana tamman karatessa tarhastaan ja juostuaan suoraan autotielle. Isänemänisä Ramatzotte on myös karjapaimenen ratsu. Elelee edelleenkin Yhdysvalloissa, ja on ilmeisesti ainakin omistajansa mielestä maailman parhain karjahevonen. Ori on tähän mennessä jättänyt vasta neljä jälkeläistä. Isänemänemä Social Chameleon on alunperin kotoisin Yhdysvalloista karjatilalta, mutta tamma ei omaa aivan täydellisiä karjahevosen refleksejä, joten se myytiin Saksaan. On siellä kuitenkin kilpaillut westernissä ja pärjännytkin ihan hyvin. Tammalta on tähän mennessä kaksi jälkeläistä.

Natin emä Sara Assentino syntyi Yhdysvalloissa, mutta vietiin 14-vuotiaana Australiaan. Quarterperimästään johtuen tamma on vähän muhkumpi, mutta sitäkin ihanampi luonteeltaan. Sen kanssa on kilpailtu menestyksekkäästi lännenratsastuksessa myös vaativissa luokissa. Rhea on tähän mennessä tamman ainoa jälkeläinen. Emänisä Message Anxiety on erittäin vähäpäisen karjalauman omistajan ratsu. Lehmien lukumäärä on oikeastaan niin pieni, että sitä voisi kutsua jo harrasteluksi, mutta Message Anxietyn omistaja tykkää pienemmän mittakaavan puuhastelusta. Hyväpäinen ori on jättänyt kaksi jälkeläistä. Emänisänisä Billy's Bon Son on kilpaillut Yhdysvalloissa lännenratsastuksessa ja voittanutkin maan arvostetuimpia kilpailuja useaan kertaan. Jostain syystä oria ei kuitenkaan jätetty paljoa jalostukseen, siltä jäi alle kymmenen jälkeläistä. Emänisänemä Dimant Ametist on melko tuntematon suvultaan. Tiedä sitten mitä virallisille papereille on tapahtunut, mutta tämän hevosen vanhemmista tiedetään ainoastaan se, että ne ovat quartereita. Tamma itsessään on opettanut omistajaperheensä kaikki neljä lasta lännenratsastuksen saloihin. Dimant Ametistilla on vain yksi jälkeläinen. Emänemä Jacky's Jill on Yhdysvalloissa vaikuttanut, näyttelyissä hyvin menestynyt tamma. Kierteli lähinnä showkehästä toiseen, ratsastuskilpailut jäivät tällä tammalla välistä. Pikaisen googletuksen perusteella väittäisin, että ratsukoulutuksessa on jokin mennyt pieleen eikä kukaan koskaan jaksanut tai osannut opettaa tammaa kunnollisen ratsun tapoihin. Emänemänisä Ghost Hacker on täysi vastakohta jälkeläiseensä, sillä tämä ori kierteli lännenratsastuskilpailuita ympäri Yhdysvaltoja. Orilla oli hyviä päiviä ja huonoja päiviä, mutta saavutti kuitenkin kohtalaista menestystä. Tällä orilla on vasta yksi jälkeläinen. Emänemänemä Queenied on Rhean suvusta ainut, joka on kilpaillut englantilaisessa ratsastuksessa. Tämä tamma kierteli helppoja koulu- ja esteluokkia nuoren ratsastajansa kanssa.

JÄLKELÄISET
Rhea ei ole vielä jalostuskäytössä.


Kilpailukalenteri
Päiväkirja

Ulkoasu, tekstit & kuvat © Tiia. Ulkoasun koodaus © Toya.
virtuaalitalli || SIM game stable
virtuaalihevonen || virtual horse